TIPS VOOR EEN MOOI GAZON

Een mooi gazon is de trots van menig tuinbezitter, maar een mooi gazon ligt er niet vanzelf. De grasmat vraagt om een goede gezonde bodem, veel voedingsstoffen en regelmatig maaien. Alleen in een dichte gezonde grasmat hebben mos en onkruid geen kans. Ook moet het gazon voldoende licht krijgen. Een gazon heeft het eerste jaar extra water nodig. Daarna is water geven alleen nodig in droogteperiodes. Strooi tenminste eenmaal per jaar kalk. Door zure regen en processen in de bodem wordt de bodem anders te zuur voor gras. Bemesten van het gazon kunt u het beste doen met organische meststof zoals compost. Organisch materiaal activeert het bodemleven, waardoor het gras beter groeit

Vandever-Jozef_verhalleman-bouwmachines-tuinmachines-grasmachines-Hooglede-groen-gras

Enkele tips:

 • Wanneer en hoe vaak moet er gemaaid worden?Het antwoord is simpel: maai uw gras wekelijks en hou het in de gaten na het bemesten. Laat het maaisel niet liggen maar verwijder het direct.
 • Hoe kort moet het gras gemaaid worden?Eerst een fabeltje de wereld uit: dat het gras zo kort mogelijk moet worden gemaaid is absoluut onzin!

  Te kort maaien is gewoon niet goed.

  Siergazon : +- 2cm

  Speelgazon en sportgazon: +- 4cm

 • Verticuteren en beluchtenVerticuteren wil zeggen: goed schoonmaken, uitkammen. Dit is nodig om afgestorven mos- en maairesten uit het gazon te verwijderen en de grasmat gezond te houden. Eenmaal in het voorjaar zou voldoende moeten zijn.
 • SproeienIn normale omstandigheden heeft een goed gazon geen besproeing nodig. Bij droogte of in zandgronden is er echter onvoldoende water beschikbaar voor het gazon. Wanneer het gazon bruin wordt en regelmatig betreden wordt bij droogte, is blijvende schade te verwachten. Wie kan sproeien zal zijn gazon een grote dienst bewijzen. Er zijn echter twee voorwaarden aan verbonden:
  • De hoeveelheid water moet minstens 10 liter /m2 per sproeibeurt bedragen.
  • Deze hoeveelheid water stemt overeen met 1 cm water opgevangen in een glas met rechte boorden tijdens het sproeien.

  Alleen ‘s avonds of ‘s morgens sproeien, zodat het water langzaam in de grond kan dringen en niet onmiddellijk verdampt of verbrandt.

 • VerderVerwijder in de herfst afgevallen bladeren van het gazon.